Hlavní obsah

Aneta Langerová hraje básnířku v sovětském lágru

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve filmu 8 hlav šílenství hraje zpěvačka Aneta Langerová ruskou básnířku Annu Barkovovou. Režisérka Marta Nováková dokončila drama po osmi letech příprav, natáčení a postprodukce.

Ukázka z filmu 8 hlav šílenstvíVideo: Bontonfilm

 
Článek

Básnířka Anna Barkovová strávila přes dvacet dva let v sovětských lágrech a vyhnanství. V roce 1921 jí vyšla první sbírka a prorokovali jí velkou budoucnost, ale žila bohužel v Sovětském svazu. Během dlouhých let v gulagu pak vznikla její novela 8 hlav šílenství.

“Rozhodně jsem nechtěla dělat klasický životopisný film. To by mě asi nebavilo. A paradoxně spíše než básně Anny Barkovové mě inspirovaly její ironické, sarkastické dopisy a deníkové zápisky, ve kterých je naprosto přesně obsažena hrůza doby,” řekla režisérka Marta Nováková.

Film rozdělila do osmi kapitol, z nichž každá má odlišný vizuální styl. “Takže jsem si mohla dovolit ironii, občas i nemístný humor, animace, nejrůznější výtvarné a filmařské stylizace, literární odkazy a i ten realismus,” doplňuje Nováková.

Foto: Bontonfilm

Aneta Langerová jako ruská básnířka

“Anetu jsem oslovila, zda by do snímku nenazpívala duet. Sešly jsme se, povídaly jsme si a... Seděla přede mnou charismatická osoba, velmi vtipná, velmi inteligentní. Pečlivě jsem se podívala na její klipy a rozhodlo jedno skvěle zahrané gesto v jednom z nich. Díky němu jsem pak nabídla Anetě hlavní roli,” řekla Nováková.

“Hlavou mi proběhlo, že Marta blouzní,” reagovala Langerová. “Postupně ve mně ale rostla zvědavost, jestli bych takovou úlohu vůbec zvládla a jaké to je, hrát ve filmu. Byla to výzva a ty mám ráda. Když jsme s Martou procházely scénář, tak jsem si Annu dokázala představit v popsaných situacích, které odráží její postoj k životu i lidem kolem. Anna mě oslovila zejména tím, jakým způsobem a za jakou cenu dokázala hájit své názory a svou tvorbu, která reflektovala tehdejší nelehkou dobu,” vysvětlila.

Foto: Bontonfilm

Aneta Langerová

Další role ve filmu dostali Zuzana Fialová, Marie Štípková, Viktorie Čermáková, Anna Sedlačková, Pavel Zedníček, Tomáš Jeřábek, Martin Sitta, Miroslav Táborský, Sabina Remundová a Luboš Veselý.

Film by měl jít do kin na podzim 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám