004.cz

Čínské lesby bojují za právo homosexuálů darovat krev

Peking 28. července (ČTK) - Čínské lesby se peticí na internetu snaží přimět úřady, aby zrušily 11 let starý zákon zakazující homosexuálům v Číně darovat krev. Podle dnešního vydání oficiálního listu China Daily mají zatím 540 podpisů. Jejich cílem je získat jich nejméně 1000.

Gayové a lesby čelí v nejlidnatější zemi světa diskriminaci a v hluboce konzervativní čínské společnosti příliš na veřejnosti nevystupují. Internetové stránky s homosexuální tematikou vláda často blokuje.

Podle mluvčí krevního centra Červeného kříže v Pekingu jsou z darování vyloučeni všichni potenciální dárci, kteří v přihlašovacím formuláři zaškrtnou okénko s homosexuální orientací.

"Je to praktický zákon, protože u komunity gayů je mnohem větší počet pohlavních chorob. Musíme být ostražití," zdůraznila mluvčí, která odmítla prozradit své jméno. "I když ve formuláři lžou a tvrdí, že jsou heterosexuální, krev každého prochází závěrečným testem na přítomnost nemocí," ujistila.

Podle čínských médií je v zemi okolo 30 milionů gayů a lesb. Neexistují však statistiky, kolik z nich je nakaženo virem HIV nebo onemocnělo AIDS. Podle odhadů pekingské vlády a Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) je v Číně infikováno HIV zhruba 700.000 lidí, z nichž asi 85.000 má AIDS.

Šíření viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS, mají v Číně většinou na svědomí nehygienické transfuze krve a krevní plazmy nebo nechráněný pohlavní styk. Aktivisté a pacienti, kteří na tento problém upozorňují, jsou často vládou umlčováni.

Související články:

Čínské lesby bojují za právo homosexuálů darovat krev - komentáře

Komentář ze dne: 07. 09. 2009 09:13:04     Reagovat
Autor: gibbering.folk (email) - neregistrovaný
Titulek: Jedno měřítko pro všechny
Myslím, že by stačilo všechny při vstupních testech pořádně proklepnout a počítat s inkubačními dobami. Výsledky budou mluvit za vše, narozdíl od orientace nebo přiznaných a nepřiznaných aktivit.
Jestli je nějaká skupina prokazatelně riziková, ať mají třeba povinnost dvou kol testů namísto jednoho. Ale absolutní zákaz určité skupiny akorát odradí lidi, kteří jsou v rizikové skupině, ale přesto zdraví a vhodní dárci....
Pak posloucháme v rádiích, že je málo té a té krve, jako např. toto léto...

Komentář ze dne: 11. 09. 2009 08:39:00     Reagovat
Autor: Lev - neregistrovaný
Titulek: Re: Jedno měřítko pro všechny
Jak byste chtěl vzít v potaz inkubační doby?
Dvě kola - no dobře, ale co když to ten dotyčný chytí v mezidobí? Nebo ho budeme celou tu dobu hlídat? (to zejména počítáme-li s nepřiznanými aktivitami)

Komentář ze dne: 14. 09. 2009 08:57:49     Reagovat
Autor: gibbering.folk (email) - neregistrovaný
Titulek: Re: Re: Jedno měřítko pro všechny
No, to je vlastně pravda, výsledky testů neinformují u některých nemocí vlastně ani o aktuálním stavu... Jenže to bychom museli fakt hlídat každého a pořád... Asi nevymyslím nic lepšího :-)

Komentář ze dne: 29. 08. 2009 04:23:09     Reagovat
Autor: Ukulel - neregistrovaný
Titulek:
No ja bych k tomuto tematu jen dodal, ze omezovat se na jakysi vhodny typ vzdycky selhalo. Mohu byt tatinek o rodiny, na prvni naivni pohled clovek primo vzorovy. Ale na ten druhy uz mohu potaji zanaset svuj pud jinamk jinym damam ci panum a ... Ale z pohledu lekarskych instituci kteri kolaboruji s darovanim krve darcu jsem perfektni a vzorovy clovek. Ze jde o buzeraci spolecensky nevhodnych si priznejme bez iluzi a zbytecnych pro nas nevhodnych negativnich emoci.
Jinak ja bych svou krev nedaroval ani za nic. A nikdy bych neprijal krev cizi. Ani od svych rodicu ne. Me se cely tento "napad" silne hnusi.
Pokud ma nekdo ve zvyku drzet se na svete zuby nehty, pak samozrejme darovani krve ZDAR!

Komentář ze dne: 29. 08. 2009 09:02:30     Reagovat
Autor: Lev - neregistrovaný
Titulek: Re:
No, nevím, jak je to v Číně, ale i v ČR jsou homosexuálové "diskriminováni" při darování krve. Je zakázáno, aby krev daroval muž, který po roce 1981 měl pohlavní styk s jiným mužem - to je ta definice, nikoli odlišné cítění. Toto chování je rizikové, proto se společnost zvýšenému riziku takto brání, i když možná o nějaký ten litr cenné tekutiny přijde - ale pořád je to lepší než někoho ohrožovat.
Jinak toto sdělení je asi stejně jenom omezeno na vyjádření dotyčného člověka, nelze je nijak prokázat (zejména pohlavní styk v roce 1982 apod. že).
Pokud lže, je to špatné. Nevím, proč by tatínek od rodiny měl být nějak obzvlášť dobrým dárcem, tím může být i svobodný člověk, pokud se pořád nekurví. Lékařské instituce minimalizují riziko, které příjemcům krve hrozí, určitě zde nejsou od nějakého moralizování.

Komentář ze dne: 30. 07. 2009 09:13:49     Reagovat
Autor: gibbering.folk (email) - neregistrovaný
Titulek: Velká to zem, krátkozraká
Tož, když se při transfuzich nakazi lide, zrejme testy u vsech nedelaji... A kdyz takhle velka zeme ma dost krve pro vsechny pacienty, prosim, at si klidne vyselektuje potencialni darce... bude jim to jednou chybet stejne jako zeny díky politice jednoho ditete. Krátkozraká země.

Komentář ze dne: 10. 08. 2009 13:53:04     Reagovat
Autor: Lev - neregistrovaný
Titulek: Re: Velká to zem, krátkozraká
Dělají testy, ale např. virus HIV je první dva měsíce po nákaze neprokazatelný, a přesto přenosný. Sranda je, když různí nemravové chodí dávat krev, aby měli zadarmo tyto testy, jinak celkem drahé...

pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |