Policie v Istanbulu tvrdě zakročila proti pochodu gayů a lesbiček

Turecká policie v Istanbulu zakročila slzným plynem a gumovými projektily proti desítkám účastníků nepovoleného pochodu lidí s menšinovou sexuální orientací. Úřady akci zakázaly již třetí rok po sobě. Radnice argumentuje obavami o bezpečnost, podle organizátorů akce jde o nesnášenlivou politiku.

Turecká policie byla v centru Istanbulu přítomna ve velkém počtu, aby vynutila zákaz konání průvodu, který býval s desetitisíci účastníky největší akcí svého druhu v muslimském světě. Už v roce 2015 ale akci přerušila policie a loni i letos byl průvod zakázán po výhrůžkách ultranacionalistů.

Úřady oficiálně akci odmítají mimo jiné kvůli bezpečnosti jejích účastníků, turistů a kvůli udržení veřejného pořádku. „Skutečným důvodem reakcí vůči pochodu, který se pokojně konal 12 let, je nenávist,“ tvrdí organizátoři.

Každý si zaslouží stejná práva. Když je někomu dáte, svá neztratíte. Všichni si je zasloužíme a všichni je potřebujeme.
Carol
aktivistka

Gumové projektily i slzný plyn

Příslušníci s ochrannými štíty a helmami zablokovali přístupy do ulice Istiklal, kde organizátoři určili sraz. Malé skupiny lidí se proto shromáždily v postranních ulicích a mávaly duhovými vlajkami, které symbolizují hrdost lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT).

Jednu skupinu policie podle svědků rozháněla s pomocí gumových projektilů a několik lidí zadržela. Na jiném místě zase policisté podle příspěvků na sociálních sítích použili slzný plyn.

Události: Perzekuce LGBT komunity v Turecku (zdroj: ČT24)

Istanbul byl považován za bezpečné místo pro homosexuální komunity z jiných oblastí Blízkého východu, včetně uprchlíků ze Sýrie a Iráku. Přestože homosexualita v Turecku na rozdíl od mnoha jiných muslimských států není považována za zločin, homofobie je v zemi stále rozšířená. Na rozšiřování práv menšin, gayů či žen podle kritiků nemá zájem prezident Recep Tayyip Erdogan ani jeho proislámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP).