Pro koho je manželství? Reakce na komentář v MF Dnes

„Manželství není pro všechny,“ tvrdí v komentáři pro MF Dnes advokátka Daniela Kovářová. Myslí si, že gayové a lesby heterosexuálům manželství jednoduše závidí – přitom by měli být vděční, že mají registrované partnerství.

fer_nevesty.jpg

Ve Jsme fér její dělení světa na „my versus oni“ nesdílíme. Na kampani za manželství pro všechny pracují gayové, lesby a řada heterosexuálů, kteří chápou, že láska je jen jedna, že je lhostejné, zda se člověk zamilovává do holek nebo do kluků, že nárok na šťastný život v manželství má kdokoli, pokud o něj stojí.

Komentář Daniely Kovářové vyšel 3. května v MF Dnes, přečíst si ho můžete také na blogu iDnes.cz.

Naše zástupkyně Adéla Horáková a Lucia Zachariášová na komentář Daniely Kovářové reagovaly rovněž na stránkách MF Dnes. Jejich argumenty s vámi rádi sdílíme.

Registrují se auta, lidé se berou

Proč se chtějí gayové a lesby brát? Tuto důležitou otázku si v komentáři pro MF DNES položila Daniela Kovářová. A je dobře, že zazněla. Odpovědi, které však nabídla, už trochu skřípou. Místo aby se zabývala závistí, mohla se zamyslet nad přirozenou lidskou potřebou důstojnosti a stabilních rodin. Či si mohla prostudovat více než sto předpisů, které obsahují rozdíly mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím. Proč se tedy chtějí gayové a lesby brát?

Protože láska je jen jedna, není homo či hetero verze. A proto by i její uznání mělo být jen jedno – v manželství. To je veřejným a slavnostním vyjádřením vztahu dvou lidí, kteří se rozhodli podporovat se v dobrém i zlém. A takové vztahy dvou mužů nebo dvou žen si zaslouží stejnou důstojnost jako vztahy ostatních lidí. A toho nedosáhneme tak, že „rozšíříme“ registrované partnerství. Registrují se totiž auta, lidé se berou.

Registrované partnerství lze uzavřít jen na 14 matrikách a někdy jen v úředních hodinách. Stisknete tlačítko, vezmete si lísteček u paní úřednice a jste svoji! Tedy, jste registrovaní. Zapomeňte na dojaté babičky a maminky. Zapomeňte na společné příjmení.

Gayové a lesby nejsou neplodní a někteří z nich touží společně vychovávat děti. Již dnes mají potomky například z předchozích vztahů nebo dítě adoptoval jeden z nich. Právně uznaným rodičem je však jen jeden. Ten druhý z hlediska zákona neexistuje. Dítě mezi rodiči, kteří se o ně starají, rozdíly nedělá, ale zákon ano. A tím trpí zejména děti. Když se vztah rozpadne, nemají nárok vídat se s druhým rodičem, nemají od něj výživné. Pokud druhý rodič zemře, nemají nárok na sirotčí důchod, automaticky po něm nedědí.

A existuje i mnoho praktických problémů pro páry stejného pohlaví vyplývajících z omezené povahy registrovaného partnerství – nakládání se společným majetkem či absence vdovských důchodů.

I proto iniciativa Jsme fér prosazuje stejné manželství pro všechny. Nejde totiž o téma politické, ale lidské. V něm levice a pravice neplatí. Nejsou to pouze Piráti, návrh podporují mnozí poslanci z různých stran a brzy o něm budou hlasovat.

Doufejme, že se snad Česko postaví po bok 25 zemí světa včetně takřka celé západní Evropy, kde už manželství pro všechny mají. Nikomu to neublíží, ale mnohým pomůže. A nic nás to nestojí. Tak proč tuhle změnu neudělat?

(Text byl otištěn v MF Dnes 5. května 2018)

 

Foto: Johana Němečková

 

PODPOŘTE NÁS

Bez vás se neobejdeme

 

Návrh senátora Hraby a senátorky Chalánkové zhorší situaci a omezí práva stejnopohlavním párům, ale i všem lidem v Česku

Senátor Zdeněk Hraba a senátorka Jitka Chalánková předložili při projednávání novely o partnerství na Ústavně-právním výboru Senátu pozměňovací návrhy, které by výrazně zhoršily Sněmovnou schválený návrh partnerství a situaci stejnopohlavních párů a rodin s dětmi. Mimo to by schválení takových zákonných úprav omezilo také práva heterosexuálním lidem. Shrnutí těchto návrhů přinášíme v právní analýze.

Napsali jsme do Senátu: Děti v rodinách s dvěma mámami nebo táty potřebují společná práva rodičů

Práva gay a lesbických párů a rodin s dětmi se tento týden opět vrací do Parlamentu ČR. Tak jako v Poslanecká sněmovně, i v Senátu se musí k návrhu zákona – tentokrát tedy ne k manželství pro všechny páry, ale k novele o partnerství – nejprve vyjádřit několik senátních výborů. I proto jsme napsali všem senátorům a senátorkám zprávu, především z důvodu ochrany dětí v rodinách s dvěma mámami nebo dvěma táty, ale i proto, že desetitisíce gay a lesbických párů schváleným mezikrokem získají některá nová důležitá práva, je potřeba zvážit další postup v legislativním procesu.

Analýza: Co čeká novelu o partnerství v Senátu?

Novelu o partnerství čeká 17. dubna projednávání v Senátu. Bohužel Sněmovna navzdory přání většiny společnosti přijala pouze další legislativní mezikrok. Ten nepřináší rovnoprávnost, ale poskytne větší právní a sociální jistoty tisícům stejnopohlavních párů a rodin s dětmi. Přijetí partnerství, jak je v tuto chvíli schváleno Sněmovnou, ale neznamená konec našeho úsilí na cestě za manželstvím pro všechny páry. Přinášíme analýzu, co současná situace pro stejnopohlavní páry a jejich rodiny s dětmi v naší zemi znamená a jaký další vývoj může přijít.

Otázky a odpovědi k novele o partnerství

Hlasování Sněmovny ve 3. čtení o manželství pro všechny páry přineslo řadu zklamání a smutku, ale také některé dobré zprávy, které se týkají hlavně rodin dvou matek nebo dvou otců s dětmi. Přinášíme odpovědi na vaše nejčastější otázky. Tento návrh zákona zatím schválila Sněmovna. V Senátu se může ještě změnit. Finálním krokem v legislativním procesu je podpis prezidenta republiky.

Aby Vám o manželství nic neuniklo

PODPOŘTE NAŠI CESTU ZA MANŽELSTVÍM PRO VŠECHNY.
PODPOŘTE NAŠI CESTU ZA MANŽELSTVÍM PRO VŠECHNY.