Hlavní obsah

Na sexuální orientaci nezáleží, měl říct papež gayovi

Je v pořádku být gayem, řekl podle zneužívaného Chilana papež František.Video: Reuters

 

Reklama

Zneužívaný Chilan Juan Carlos Cruz, který byl obětí sexuálního zneužívání ze strany vlivného chilského kněze, se papeži Františkovi svěřil, že je gay. Podle Cruzova svědectví mu papež řekl, že na tom nezáleží. Oficiální postoj katolické církve ale tvrdí opak.

Článek

Papež František se opět přiblížil homosexuálům. Na přiznanou homosexualitu Juana Carlose Cruze, který byl dříve obětí sexuálního zneužívání v církvi, měl papež reagovat takto: „Nezáleží na tom. Bůh tě takto stvořil a takto tě miluje.“

Cruz o své orientaci před papežem promluvil v nedávné době. Ve Vatikánu společně diskutovali především o újmě, kterou Cruzovi způsobil vlivný chilský kněz. Reakci papeže poté popsal zpravodajskému serveru CNN.

Papežův postoj je zatím nejotevřenějším přijetím homosexuality hlavou římskokatolické církve, která ji tradičně považuje za hřích. Není to zároveň poprvé, co se František ve věci vyjádřil podobně smířlivě. V roce 2013 řekl novinářům: „Když je někdo gay a hledá pána, kdo jsem, abych ho soudil? Tyto lidi bychom neměli diskriminovat ani přehlížet.“

Cruz je jednou z obětí 87letého kněze Fernanda Karadimy. Vatikán ho v roce 2011 shledal vinným ze sexuálního obtěžování dětí. Církev mu zakázala vykonávat kněžské povinnosti a odsoudila ho k doživotnímu „pokání a modlitbě“. Karadim však nikdy nestanul před soudem.

V pátek v souvislosti se skandálem se zneužíváním dětí kněžími nabídlo papežovi rezignaci všech 34 chilských biskupů. Ti se tak rozhodli poté, co se s papežem setkali ve Vatikánu. Papež biskupy obvinil z ničení důkazů o sexuálním zneužívání a z toho, že tlačili na právníky, aby obvinění bagatelizovali. Tím podle něj vážně pochybili, protože nechránili děti před pedofilními kněžími. Podle agentury AP jde o největší personální otřesy ve skandálu kolem zneužívání dětí, se kterým se katolická církev potýká už léta.

Reklama

Související témata:

Doporučované