Festival Prague Pride má smysl. Zarputilým kritikům navzdory

Účastnit se už tradičního průvodu v rámci festivalu Prague Pride je zážitek, který lze doporučit každému, kdo zná jen mediální obraz celé akce - a obzvlášť těm, kteří ji kritizují.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci pochodu Prague Pride procházejí Opletalovou ulicí.

Účastníci pochodu Prague Pride procházejí Opletalovou ulicí. | Foto: Michaela Říhová | Zdroj: ČTK

Letošního průvodu se zúčastnilo na čtyřicet tisíc lidí. Jako obvykle je na fotkách vidět to nejbarevnější - duhové kostýmy, tanečníci na alegorických vozech nebo muž v plavkách ve stylu Borata. Mezi vizuálně nejkřiklavějšími lidmi se proplétaly tisíce těch, kteří přišli celou věc zkrátka podpořit - a cítit se dobře bez ohledu na svou orientaci.

A kdo ohrožuje vaši rodinu?

Číst článek

Na místě samozřejmě čekali také odpůrci. Na jeho začátku, na Václavském náměstí, to letos byli zapálení fanoušci Ježíše s transparenty jako Česko není Sodoma, na trase průvodu pak fanoušci Dělnické strany a skupiny Ortel obklopení trojnásobnou přesilou těžkooděnců. Obě skupiny se staly terčem všeobecného veselí davu kolemjdoucích, který se pomalu přesouval centrem Prahy na Letnou.

A když průvod dorazil do cíle, rozzářil celou letenskou pláň. Na místě, kde se konal celodenní večírek, i v celém okolním parku byly v duhových barvách vidět všechny skupiny lidí - sotva dvacetiletí studenti, důchodci, skupinka gay vousáčů "medvědů", rodiče s dětmi i policisté na koních, kteří se s účastníky Pride ochotně fotili.

Tolerantní, radostné prostředí Prague Pride by měli zažít všichni, kdo festival kritizují. Jasně, průvod šikovně využívají korporace jako Google nebo Amazon a politici jako pirátští poslanci nebo Dominik Feri - ale to je nakonec mnohem prospěšnější než i v dnešní politice mainstreamový boj za neexistující tradiční rodinu.

I přes odsudky některých zasloužilých komentátorů - Byly to ale krásné časy, když se buzny věnovaly ušlechtilému umění a nelezly slušným lidem na oči! - má festival smysl. Pro ty, kteří na něm mají příležitost být sami sebou, i pro ty, kteří chtějí zažít pocit, že přece jen žijí v otevřené a tolerantní společnosti. Ostatní můžou dál rozebírat svůj strach z neznámého v internetových diskuzích.

Michal Zlatkovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme