Milují Boha i jeden druhého. A bojují s předsudky

Cesta k lásce bývá trnitá – Jirka a Tom, oba věřící křesťané, by o tom mohli vyprávět. Jirka musel pro život v pravdě obětovat původní profesi katolického kněze; rozhodnutí, kterého prý nelituje. Dnes spolu s Tomem, který pracuje v neziskovém sektoru, pomáhá lidem, co se s vlastní LGBT identitou učí žít v konzervativním prostředí.

Životní partneři a autoři blogu PrimaKluci.cz se seznámili před čtyřmi lety. Dva a půl roku nato vstoupili na Staroměstské radnici do registrovaného partnerství. Oba dva na tento den vzpomínají jako na svoji „svatbu“, třebaže registrace proběhla v úředním stylu na matrice a stejná práva jako klasický sňatek jim nepřinesla.

Pojali ji ale tak slavnostně, jak to šlo. „Den poté jsme se sešli v úplně miniaturním kruhu, abychom si před Bohem dali vzájemný slib, že chceme být spolu,“ říká Jirka a cituje slib vypůjčený od anglikánské církve:

„Tome, odevzdávám se ti.
Miluji tě, důvěřuji ti, mám v tobě zalíbení.
Ponesu tvá břemena, budu sdílet tvé radosti
a půjdu s tebou, kamkoli nás Bůh povolá.
Tak slibuji.“

Bez maminek by to nešlo

Tom i Jirka si dobře uvědomují, že vůči jejich vztahu v křesťanském prostředí existuje mnoho předsudků. „V poslední době jsme svědky takových zvláštních nálad, nějakých strachů, a mnohdy by se dalo říct až i útoků, ačkoliv je to silné slovo. My jako katolíci to samozřejmě cítíme nejvíc v katolickém prostředí, v katolických kostelech,“ krčí rameny Tom, který se profesně pohybuje v neziskovém sektoru a v oblasti lidských práv.

Hned však dodává: „Mezi věřícími lidmi zároveň máme mnoho přátel. Berou nás jako manžele, byli na naší svatbě. Takže i mezi křesťany, i mezi katolíky existují lidé, kteří nás podporují.“

Jirka a Tom mají velké štěstí nejen v tom, že našli jeden druhého a že mají podporu svých přátel. Velkou oporu nacházejí i ve svých rodinách. „Máme výborné mamky, které nás přijímají takové, jací jsme, podporují nás, vzájemně nás berou jako své syny,“ usmívá se Jirka. „Výbornou podporu máme taky v rodině mého bratra i v rodině Tomova bratrance.“

Jak bojovat s nepřijetím?

Podpora nejbližších i určitý nadhled a životní zkušenosti dávají páru sílu s předsudky konzervativního prostředí aktivně bojovat, a pomáhat tak i lidem, jejichž okolnosti jsou méně příznivé. Oba cítí potřebu pokračovat ve svém poslání pomáhat druhým, zvláště těm, kteří jsou slabší a potřebují pomoci.

Podle Toma se často zejména mladí lidé v církevních kruzích nachází v situaci, ve které je „mnoho bolesti, mnoho nepochopení, mnoho nepřijetí, mnoho nelásky.“ Věří, že je třeba podpořit je i jejich rodiny. A podat jim třeba i jiné informace než ty, které jsou v souladu s oficiální naukou katolické církve.

Právě pro mladé věřící loni začali tvořit neziskový projekt Pro Tebe, který je součástí jejich webové stránky. Jeho prostřednictvím přinášejí svědectví o tom, že život ve stejnopohlavním páru se nemusí vylučovat se životem v souladu s křesťanskými zásadami a tradicemi.

Láska je pro všechny

A proč se vlastně tihle dva prima kluci domnívají, že by manželství mělo být umožněno i gay a lesbickým párům? „Má to dvě roviny,“ říká Tom. „Ta první je materiální – jako právník si jí všímám – a jde čistě o to, že ve chvíli, kdy bude manželství pro všechny, odstraní se veškeré rozdíly mezi soužitím párů stejného a různého pohlaví. Jde o věci, které souvisí se smrtí jednoho z partnerů, ale třeba i s úpravou majetku.“

Druhá rovina je pro Toma ta symbolická: „Myslím, že je možná i důležitější. Pro mě osobně je rovné manželství symbolickým posledním krokem k rovnoprávnosti LGBT lidí.“ „Láska je jenom jedna, a není tak důvod, aby manželství nebylo pro všechny,“ podotýká na závěr Jirka.

S dvojicí jsme si povídali nejen o manželství, ale i o tom, jak se lidem s menšinovou sexuální orientací žije v prostředí katolické církve. Podívejte se na video:

jirka_tom_01.jpg

jirka_tom_02.jpg

jirka_tom_03.jpg

Foto: archiv Jirky a Toma

PODPOŘTE NÁS

Bez vás se neobejdeme

 

Návrh senátora Hraby a senátorky Chalánkové zhorší situaci a omezí práva stejnopohlavním párům, ale i všem lidem v Česku

Senátor Zdeněk Hraba a senátorka Jitka Chalánková předložili při projednávání novely o partnerství na Ústavně-právním výboru Senátu pozměňovací návrhy, které by výrazně zhoršily Sněmovnou schválený návrh partnerství a situaci stejnopohlavních párů a rodin s dětmi. Mimo to by schválení takových zákonných úprav omezilo také práva heterosexuálním lidem. Shrnutí těchto návrhů přinášíme v právní analýze.

Napsali jsme do Senátu: Děti v rodinách s dvěma mámami nebo táty potřebují společná práva rodičů

Práva gay a lesbických párů a rodin s dětmi se tento týden opět vrací do Parlamentu ČR. Tak jako v Poslanecká sněmovně, i v Senátu se musí k návrhu zákona – tentokrát tedy ne k manželství pro všechny páry, ale k novele o partnerství – nejprve vyjádřit několik senátních výborů. I proto jsme napsali všem senátorům a senátorkám zprávu, především z důvodu ochrany dětí v rodinách s dvěma mámami nebo dvěma táty, ale i proto, že desetitisíce gay a lesbických párů schváleným mezikrokem získají některá nová důležitá práva, je potřeba zvážit další postup v legislativním procesu.

Analýza: Co čeká novelu o partnerství v Senátu?

Novelu o partnerství čeká 17. dubna projednávání v Senátu. Bohužel Sněmovna navzdory přání většiny společnosti přijala pouze další legislativní mezikrok. Ten nepřináší rovnoprávnost, ale poskytne větší právní a sociální jistoty tisícům stejnopohlavních párů a rodin s dětmi. Přijetí partnerství, jak je v tuto chvíli schváleno Sněmovnou, ale neznamená konec našeho úsilí na cestě za manželstvím pro všechny páry. Přinášíme analýzu, co současná situace pro stejnopohlavní páry a jejich rodiny s dětmi v naší zemi znamená a jaký další vývoj může přijít.

Otázky a odpovědi k novele o partnerství

Hlasování Sněmovny ve 3. čtení o manželství pro všechny páry přineslo řadu zklamání a smutku, ale také některé dobré zprávy, které se týkají hlavně rodin dvou matek nebo dvou otců s dětmi. Přinášíme odpovědi na vaše nejčastější otázky. Tento návrh zákona zatím schválila Sněmovna. V Senátu se může ještě změnit. Finálním krokem v legislativním procesu je podpis prezidenta republiky.

Aby Vám o manželství nic neuniklo

PODPOŘTE NAŠI CESTU ZA MANŽELSTVÍM PRO VŠECHNY.
PODPOŘTE NAŠI CESTU ZA MANŽELSTVÍM PRO VŠECHNY.