Proudem
home O nás Stanovy Kontakty Diskuse Rozdílné Rytmy 10. 02. 2022   aktualizace




Podpořili nás

Navštivte nás na Facebooku Slovak - Czech Women´s Fund Global Fund for Women

Partneři

iGirls.cz Color Planet


Přehled lesbických filmů na festivalu Mezipatra

12.10.2009 Přinášíme rychlý přehled lesbických filmů na festivalu MEZIPATRA, který už tento měsíc začne v Brně a v listopadu dále pokračuje v Praze.

Moje léto lásky, My Summer of Love, My Summer of Love
Velká Británie, 2005, Anglicky, české titulky, 86 minut, 35 mm

Moje léto láskyScénář: Helen Cross, Pawel Pawlikowski
Režie: Pawel Pawlikovski
Hrají: Natalie Press, Emily Blunt, Paddy Considine, Dean Andrews, Michelle Byrne

Příběh Mony a Tamsin. Setkaly se náhodou a během jednoho parného léta se spřátelily. I přesto, že jedna je pravým opakem té druhé a přes prvotní obavy z jejich rozdílných povah a zázemí, přerostl jejich vztah do vzájemné fascinace a přitažlivosti. Opojná romance dvou žen, jejich vzájemná zničující posedlost, boj za lásku a víru v ní, ve společnosti, pro kterou je to nemožné. Bezprostřední, neobyčejný a tajemný příběh ozvláštňuje půvabné herecké obsazení obou hlavních postav.

BRNO: 26. 10. // 21.00 // Art
PRAHA: 7. 11. // 16.00 // Lucerna

Miluji tě?
Miluji tě?, Do I Love You?, Do I Love You?
Velká Británie, 2003, Anglicky, české titulky, 73 min, online

Scénář: Lisa Gornick
Režie: Lisa Gornick
Hrají: Lisa Gornick, Raquel Cassidy, Birgitta Bernard, Aimee Cowen

Marina prožívá krizi po třicítce. Její vztah s přítelkyní Romy se zdá být v pořádku, avšak zdání někdy klame. Když se rozhlédne kolem sebe, má pocit, že všichni jsou úspěšnější než ona, lepší milenky a milenci. Pravda ale nebývá tak jednoduchá. Každý z nás má vlastní problémy, krize. Miluji tě? je filosofická komedie o otázkách po smyslu života a vztahů, netradiční průzkum stránek lásky. Snímek získal v roce 2004 na Mezipatrech cenu hlavní poroty za nejlepší dlouhý film.

Nový svět, Le nouveau monde, The New World Nový svět
Francie, 2007, Francouzsky, české titulky, 95 min, Beta

Scénář: Ludovic Pion-Dumas, Catherine Touzet
Režie: Étienne Dhaene
Hrají: Natalia Dontcheva , Vanessa Larré, Grégory Fitoussi, Andréa Ferréol, Danièle Evenou

Zábavný i dojemný film o radostech a strastech, které připraví lesbickému páru, Marion a Lucii, rozhodnutí mít dítě. Jak se s tím srovnají jejich rodiče? Jak dlouho ještě dokáže těhotná Lucie tajit svoji orientaci před kolegy? Nezačne si Marion připadat odstrčená? Příběh se soustřeďuje na křehký trojúhelník mezi ženami a dárcem spermatu, jejich kamarádem, a ukazuje, jak moc dokáže narození dítěte obrátit naruby jejich životy. Překoná jejich vztah tuto náročnou zkoušku vzájemné lásky a tolerance?

BRNO: 30. 10. // 21.00 // Art
PRAHA: 3. 11. // 20.30 // Světozor
OSTRAVA: 13. 11. // 20.00 // Klub Atlantik
Tajemství
Tajemství, Ha-Sodot, Secrets
USA, 2007, Anglicky, české titulky, 122 min, DVD

Scénář: Hadar Galron, Avi Nesher
Režie: Avi Nesher
Hrají: Fanny Ardant, Ania Bukstein, Michal Shtamler

založená Naomi odchází po smrti matky do židovského semináře pro ženy, kde potkává nespoutanou Michelle jdoucí proti tradicím a pravidlům. Obě jsou uvězněny v židovském světě mužů. Do života jim vstoupí tajemná Francouzska Anouk (Fanny Ardant, 8 žen) společností zavrhnuta na její okraj, jejíž tajemství ovlivní životy obou dívek. Skryté vášně, ctižádosti, láska a neodpustitelné provinění z pohledu židovského učení.

BRNO: 27. 10. // 21.00 // Scala
PRAHA: 7. 11. // 20.45 // Lucerna
OSTRAVA: 14. 11. // 19.45 // Klub Atlantik
Přízrak
Přízrak, Ghosted, Ghosted
Německo/Tchajwan, 2009, Anglicky, české titulky, 89 min, 35mm

Scénář: Monika Treut, Astrid Ströher
Režie: Monika Treut
Hrají: Inga Busch, Huan-Ru Ke, Ting-Ting Hu

Nejnovější film žijící legendy feministického a queer filmu Moniky Treut měl premiéru na letošním festivalu Berlinale. Originálně vyprávěný příběh umělkyně Sophie, skládaný ze vzpomínek a vibrující současnosti, pohybující se mezi Hamburkem a Tai-pei, po vraždě její lásky. Tchajwanská zvyklost však říká, že žena se může vrátit ze zásvětí jako přízrak a trestat živé za jejich hříchy. Komplikovaně okouzlující mysteriózní romance o inspiraci, nesmrtelnosti a vášni.

BRNO: 28. 10. // 21.00 // Art
PRAHA: 3. 11. // 18.00 // Lucerna

Dva pohledy, Dos miradas, Two Looks Dva pohledy
Španělsko, 2007, Španělsky, české titulky, 70 min, Beta

Scénář: Sergio Candel
Režie: Sergio Candel
Hrají: Pilar Alfonso, Marta Larralde

Laura, Sofía a poušt Atacama na severu Chile. Laura a Sofía nemůžou žít spolu, ale ani bez sebe. Intimní drama o komplikované cestě k pravdě a jediném dni, který následuje noci neplánované vášně. Sergio Canel vede ústřední dvojici hereček k famózním hereckým výkonům a intenzivní atmosféře přispívá uhrančivá kamera.

BRNO: 29. 10. // 21.00 // Art
PRAHA: 6. 11. // 20.30 // Světozor

Můj přítel z Fara

Můj přítel z Fara, Mein Freund aus Faro, To Faro

Vítězné filmy online

Německo, 2008, Německy, české titulky, 90 minut, online

Scénář:
Nana Neul
Režie: Nana Neul
Hrají: Anjorka Strechel, Lucie Hollmann, Manuel Cortez

Nuno je zaměstnanec továrny na balení potravin a přítel své kolegyně Melanie. Jenže jen jako, za úplatu a pod jménem Miguel – Melanie, kterou si pro její oblékání a vystupování často pletou s mužem, si jej najala, aby potěšila otce a zmátla bratra. Miguel je také charismatický mladík, který se při náhodném setkání zamiluje do mladičké Jenny. Jenny se Miguel moc líbí, ale netuší, že Miguel je ve skutečnosti Melanie. Spleť alternativních identit, které Melanie vytváří, aby unikla sama před sebou, se začíná zamotávat. Můj přítel z Fara se opírá o pečlivě budovanou atmosféru a prvotřídní herecké výkony. A získal tím i ocenění poroty na Mezipatrech 2008.

Pusinky

Pusinky, Pusinky, Dolls

Scénář: Petra Ušelová
Režie
: Karin Babinská
Hrají
: Marie Doležalová, Sandra Nováková, Petra Nesvačinová, Oldřich Hajlich, Lenka Vlasáková


Vítězné filmy online

ČR, 2007, Česky, anglické titulky, 99 min, online

Iška, Karolína a Vendula jsou tři osmnáctileté dívky, které právě odmaturovaly. Nechtějí se vzdát školní bezstarostnosti ani svého přátelství, a proto se chystají na cestu do Holandska, kde chtějí čtvrt roku pracovat na farmě. Proti jejich vůli se k nim přidává Vojta, Iščin bratr a pravá ruka jejího přísného otce. Stává se svědkem a zároveň i katalyzátorem rozpadu jejich vztahu – holky totiž poznávají, že čas se zastavit nedá. Pusinky získaly v roce 2007 čestné uznání hlavní poroty.

XXYXXY, XXY, XXY

Soutěž celovečerních filmů

Argentina, 2007, Španělsky, české titulky, 87 minut, 35mm

Scénář: Lucía Puenzo
Režie
: Lucía Puenzo
Hrají
: Ricardo Darín, Valeria Bertuccelli, Inés Efron, Martín Piroyansky, Carolina Peleritti

V pubertě se s lidmi děje ledacos, ale Alex stojí na neobvyklé křižovatce. Musí si vybrat, zda bude dívkou nebo chlapcem. Její rodiče se totiž po porodu ubránili tlaku lékařů a nedopustili operaci, která by jejich dítěti vnutila jedno z pohlaví. Alexina matka by ráda i v budoucnosti měla dceru, otec si však uvědomuje, že dospívání Alex hodně změnilo. Největší břímě ale leží na Alex, která je o sobě nucena přemýšlet pod tlakem rodičů i vesnického okolí, které odhalí její „zrůdné“ tajemství. Grand Prix de la Semaine de la Critique v Cannes.

Ukázka z filmu a hlasování o diváckou cenu.

  • Adoptivními rodiči pražské projekce filmu jsou Jiří Procházka (Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Praha západ-východ) a partner. Děkujeme.

BRNO: 23. 10. // 20.30 // Scala + slavnostní zahájení
PRAHA: 2. 11. // 20.00 // Lucerna + oficiální zahájení pražké části



Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /var/www/elnadruhou.cz/index.php:168 Stack trace: #0 {main} thrown in /var/www/elnadruhou.cz/index.php on line 168