Proudem
home O nás Stanovy Kontakty Diskuse Rozdílné Rytmy 10. 02. 2022   aktualizace




Podpořili nás

Global Fund for Women Navštivte nás na Facebooku Slovak - Czech Women´s Fund

Partneři

iGirls.cz Color Planet


25.11.2009 Brno - lidskoprávní a gay a lesbické organizace společně proti popravám íránských mladíků. V pondělí 30. 11. 2009 pořádají Queer parade Brno a brněnská skupina Amnesty International veřejné shromáždění (16.00 na Malinovského náměstí).

Na podporu petice požadující upuštění od poprav tří íránských mladíků odsouzených pro homosexuální chování a jako urgentní apel k dodržování mezinárodních úmluv.

Mladíci z Íránu se údajného chování dopustili – nezávisle na sobě – v době nezletilosti a po diskutabilním odsouzení s nedostatkem svědků byli drženi ve vazbě do věku plnoletosti, přičemž proti jejich popravě protestují organizace na celém světě právě v této době. Popravy lze čekat každým dnem.

Petice ke stažení ZDE.

Českou verzi petice sepsanou 11. 11. 2009 aktivisty v Praze za podpory Jiřího Hromady a vystavenou například na internetovém portálu Colourplanet, se rozhodly šířit také brněnské organizace, které chtějí krátkou veřejnou demonstrací rovněž symbolicky ukázat, že osud lidí v jiných částech světa nemůže a nemá být lhostejný ani nám ve svobodné střední Evropě.

Z textu petice: „Mehdi P. z Tabrizu, Moshen G. ze Shirazu a Nemat Safavi z Ardebil, byli obviněni v různých soudních procesech. Datum provedení poprav nebylo stanoveno, ale očekává se každým dnem. Mehdi P. a Moshen G. obvinění popřeli a nenašel se jediný svědek, který by čin potvrdil. Safavi byl zadržen v šestnácti letech v roce 2006. Soud uložil všem třem trest smrti, i když podle trestního zákona Šaría všechny sexuální přečiny vyžadují čtyřnásobné zopakování přiznání nebo svědectví čtyř mužských svědků.“

„Od roku 1990 vykonal Írán minimálně 44 poprav údajných pachatelů z řad mladistvých, osm z toho v roce 2008 a minimálně tři v roce 2009. Írán je přitom smluvní stranou Mezinárodního paktu o občanských a politických právech i Úmluvy o právech dítěte, které popravy nezletilých pachatelů zakazují. Amnesty International Brno se proto připojuje k apelům za dodržování mezinárodních závazků Íránu a za bezpodmínečné zrušení rozsudku smrti pro zmíněné mladíky,“ uvedla Jana Urbanovská.

K protestu a urgenci dodržování mezinárodních práv se v Brně přidávají i LGBT organizace. „Chceme ukázat, že také česká gay a lesbická komunita si váží svobody, kterou tu máme a že české veřejnosti není lhostejné popravování dětí – navíc za skutky, které nikdo nedokázal ani podle islámského zákoníku založeném na šarí’a, a tak možná ani íránskému trestu smrti neodpovídaly. Neapelujeme tedy – ač bychom rádi – na rozšiřování sexuálních svobod v Íránu, ale na dodržování vlastních zákonů a základních lidských práv, na kterých se všechny státy shodují,“ shrnuje cíle shromáždění a petice Mirek Zajdák, představitel sdružení Kluci.info v koalici Queer parade Brno.

Organizace apelují na veřejnost, aby se k podpisu připojila a na závěr podpisové akce lidé přišli vyjádřit svůj zájem a účast na shromáždění na Malinovského náměstí. „Symbolicky tak vstoupíme do měsíce lidských práv, o jejichž platnost se může zasazovat každý z nás,“ dodává Zajdák.

Shromáždění podpoří: Queer parade Brno, Amnesty International, Holky v Brně, Kluci.info, NESEHNUTÍ (a další organizace i jednotlivci se mohou připojit)

Kontakty pro média: Jana Urbanovská (777 206 714) - Brněnská skupina Amnesty International, Mirek Zajdák (724 266 833) – Kluci.info, Jolana Navrátilová (777 817 499) – svolavatelka shromáždění, Queer parade Brno



Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /var/www/elnadruhou.cz/index.php:168 Stack trace: #0 {main} thrown in /var/www/elnadruhou.cz/index.php on line 168