Proudem
home O nás Stanovy Kontakty Diskuse Rozdílné Rytmy 10. 02. 2022   aktualizace




Podpořili nás

Global Fund for Women Navštivte nás na Facebooku Slovak - Czech Women´s Fund

Partneři

iGirls.cz Color Planet


Homosexualita a umění v Českých Budějovicích

6.1.2010 Kdo ještě neviděl unikátní výstavu Homosexualita a umění, tak má další možnost, a to v Českých Budějovicích, kde se bude konat od pátku 8. ledna 2010 další repríza této výstavy.

Ve dnech 8. – 29. ledna 2010 bude v Jihočeské vědecké knihovně přístupná výstava Homosexualita a umění 1800-2000.

Otevřeno bude pro zájemce po-pá 8.30 – 18.00, so 9.00 – 12.00.

Dne 28.1.2010 bude navíc v knihovně u příležitosti výstavy tematická přednáška o zkoumání umění z queer perspektivy, kterou pronese její kurátor Ladislav Zikmund-Lender.

Umění posledních dvou století se vyznačuje hledáním různých věcí a jednou z nich je sílící otazník po identitě – identitě autora, ale i příjemce. Vymezení identity je ruku v ruce s uvědomováním si pojmů já, ty, oni, my atd., vymezování jedněch vůči druhým. Tak vzniká utlačování jedněch aktuální normou, ale i zalíbení v něčem, někom, nějakém. Zachytit tuto touhu, podělit se sní, zprostředkovat ji – k těmto úvahám docházíme při spojení homosexualita a umění.

Po důvodech a trochu i dějinách toho, proč nás vzrušují jedny obrazy, fotografie či filmy, a druhé ne, se vydáme na výstavě Homosexualita a umění 1800-2000. Výstava shrnuje na třech médiích (obraz, film a fotografie) dějiny skryté i zcela otevřené homoerotiky v dějinách umění 19. a 20. století. Na výstavě shlédnete více než 200 známých i méně známých uměleckých děl, jejichž souvislosti a podtexty vám osvětlí stručný a čtivý komentář tří autorů – kurátorů výstavy. Sestavení jednotlivých části obstarali Ladislav Zikmund-Lender, Jana Teichmanová a Kristýna Ciprová.

Vše o výstavě a o doprovodném programu najdete na webových stránkách projektu
www.homosexualita.obrazar.com

Pořádání výstavy podpořilo Město České Budějovice, Ministerstvo zdravotnictví ČR,
Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v ČR.



Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /var/www/elnadruhou.cz/index.php:168 Stack trace: #0 {main} thrown in /var/www/elnadruhou.cz/index.php on line 168