004.cz

Zákon o registrovaném partnerství se měnit nebude, není podpora

Praha 23. dubna (ČTK) - Zákon o registrovaném partnerství se jen tak měnit nebude, přestože zakazuje adopce dětí, což může podle některých právníků odporovat Ústavě. Gay a lesbická liga podle svého mluvčího Martina Strachoně sice zvažovala Ústavní stížnost, zatím se k ní ale nechystá. Ke změně zákona nejsou připraveni ani zákonodárci, jedna z podporovatelek registrovaného partnerství poslankyně Anna Čurdová (ČSSD) dnes ČTK řekla, že by tomu musela předcházet celospolečenská diskuse a shoda.

Dnes zveřejněná právní analýza Jana Wintra z Právnické fakulty Univerzity Karlovy uvádí, že pokud by se dotčený partner obrátil na Ústavní soud se stížností, pravděpodobně by docílil zrušení konkrétního paragrafu zákona o registrovaném partnerství.

Zákon o rodině umožňuje adoptovat děti manželům, ale i jednotlivcům bez ohledu na pohlaví a sexuální orientaci. "Příslušné ustanovení zákona o registrovaném partnerství zcela jednoznačně znevýhodňuje gaye a lesbické ženy, neboť osobám po vstupu do partnerství upírá právo, které je jim před uzavřením a po ukončení registrovaného partnerství přiznáno," píše se například v analýze homosexuální menšiny v ČR vydané v roce 2007 úřadem vlády.

Strachoň ČTK řekl, že zejména lesbické páry raději volí život bez uznaného partnerství, aby nepřišly o možnost osvojit si děti. Podle něj téma adopcí homosexuálních párů působí na politiky stále jako "červený hadr" a není reálné toto ustanovení změnit.

S adopcemi nebiologických dětí by měla problém i předkladatelka a příznivkyně zákona o registrovaném partnerství Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM). "V tomto jsem staromódní, dětí k adopci je poměrně málo a smyslem osvojení je blaho dítěte nikoliv blaho bezdětných parterů, ať už heterosexuálních nebo případných registrovaných partnerů," řekla poslankyně ČTK. Naopak by ale souhlasila s umožněním adopce dítěte partnera z předešlého manželství.

Čurdová považuje zákon za úspěch. "Ten zákon stoprocentně plní svůj účel a byla dlouhá cesta k tomu, aby se vůbec prosadil," řekla. Nějaká novela podle ní přijít časem musí, ale teď by k tomu byla obezřetná. Ve sněmovně podle ní panuje odpor proti registrovanému partnerství obecně, případná novela by tedy nakonec mohla zákon upravit takovým způsobem, který by jeho smysl mohl poškodit.

Dlouhodobě proti registrovanému partnerství jsou lidovci. Například poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) dnes ČTK řekla, že se se zákonem dosud nesmířila, realitu a existenci homosexuálních vztahů však respektuje. "Nejsem militantní bojovník, který by chtěl usilovat o zrušení zákona," řekla Šojdrová.

Zákon o registrovaném partnerství sněmovna přijala v březnu 2006, kdy nejtěsnější většinou přehlasovala veto prezidenta Václava Klause. Zákon tenkrát velmi prosazoval tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Pro byli také komunisté, naopak proti se postavili lidovci a drtivá většina ODS.

Podle Strachoně by byla po třech letech fungování zákona novela potřebná, ale museli by se na ní politici shodnout. Velkou příležitostí podle něj byl nový občanský zákoník, který v původní verzi pojímal registrované partnerství a upravoval drobné nedostatky současného znění. Kvůli nesouhlasu koaličních lidovců ale neměla sporná část šanci a ze zákoníku vypadla. Vedle zrušení zákazu adoptovat děti by mělo podle Strachoně dojít také k úpravě vdovských a vdoveckých důchodů u registrovaných partnerů.

Zákon o registrovaném partnerství se měnit nebude, není podpora - komentáře

Komentář ze dne: 27. 04. 2009 18:38:49     Reagovat
Autor: man86
Titulek:
Rozhodně dětí není málo. Je málo dětí, které vyhovují požadavkům adoptivních rodičů, tj. zdravé dítě s bílou barvou pleti tak do 3 let věku. Těch je opravdu málo.
V žádném případě nechci tvrdit, že homosexuální pár není schopen dítě vychovávat. Ale je pravda, že naše společnost není zralá na takový legislativní krok. A je to velká škoda. Ale třeba se to jednou podaří a dostanem šanci.

Komentář ze dne: 26. 05. 2009 22:28:23     Reagovat
Autor: Alice - neregistrovaný
Titulek: Re:
Tak to fakt neni. Ale ja bych stejne radeji nekdy mela dite vlastni s nejakym klukem co je homosexualni. Pokud najdu nekoho kdo se mnou najde shodu, tak proc ne. Akorat bych rada kdyby to mohl odnosit on :-)

Komentář ze dne: 27. 04. 2009 17:04:08     Reagovat
Autor: Zuzu - neregistrovaný
Titulek:
nevím, kde vzalo to, že dětí k adopci je málo

pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |