004.cz

Festival Mezipatra v desátém ročníku změní styl, logo i podtitul

Brno 15. dubna (ČTK) - Filmový festival Mezipatra změní v jubilejním desátém ročníku logo, vizuální styl i podtitul. Pořadatelé již nebudou přehlídku označovat jako český gay a lesbický festival, ale jako festival neheterosexuálních filmů. Dosavadní podtitul nevystihoval mezinárodní rozměr a šíři možných sexuálních identit, o nichž filmy pojednávají, řekl dnes novinářům ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Hlavní části festivalu se letos konají v Brně a Praze na přelomu října a listopadu, následují ozvěny v dalších městech. Každý ročník se zaměřuje na nějaké téma, v minulých letech to bylo například rodičovství a puberta. "I letos bude přehlídka tematicky zaměřená, téma ale prozradíme až v létě. Chceme se však také ohlédnout zpátky a promítnout vítězné filmy z minulých let," uvedl Rumpel.

Především brněnské části přehlídky hrozily finanční obtíže. Magistrát totiž festivalu na rozdíl od minulých let nepřiznal finanční podporu. Primátor Roman Onderka (ČSSD) to vysvětloval tím, že po devíti ročnících si pořadatelé již měli najít jiné zdroje financování. Za odmítnutím mohlo však stát i to, že v koalici jsou také konzervativní lidovci.

"Někteří politici mají pořád problém s tím, že by město mělo podpořit něco, co není úplně většinové a nezapadá to do jejich představy spořádané společnosti," uvedl náměstek primátora Martin Ander (SZ). Zastupitelé zelených a sdružení Brno 2006 se rozhodli, že výpadek dotace pořadatelům festivalu nahradí ze svých odměn za členství v dozorčích radách a představenstvech městských společností.

Ander dnes předal organizátorům šek na 50.000 korun. Loni dostala Mezipatra z městského rozpočtu 40.000 korun, celkový rozpočet akce byl asi 1,85 milionu korun. "Podpora města pro nás byla spíše symbolická, ale důležitá jako vzkaz, že Brno Mezipatra chce jako součást kulturní nabídky," uvedl Rumpel.

Ander věří, že příští rok město dotaci znovu poskytne. Organizátoři Mezipater připravují také akci na podporu přehlídky. "Vyzveme například naše příznivce, aby posílali e-maily panu (primátorovi) Onderkovi," uvedla mluvčí festivalu Kateřina Horčicová. Hiphopová skupina Čokovoko složila speciálně pro tuto příležitost píseň o Onderkovi a dotaci.

Loňským vítězem přehlídky byl německý film Můj přítel z Fara (Mein Freund aus Faro) režisérky Nany Neulové. Porota ocenila autenticitu příběh ze současného Německa a zaujala ji herečka Anjorka Strechelová v hlavní roli. Srdce diváků si získal kanadský film Snídaně se Scotem (Breakfast with Scot). Na projekce přišlo celkem přes 10.000 lidí.

Festival Mezipatra v desátém ročníku změní styl, logo i podtitul - komentáře

Komentář ze dne: 16. 04. 2009 13:30:10     Reagovat
Autor: gibbering.folk (email) - neregistrovaný
Titulek: ať se daří
Tož, tak ať je to pěkné, minimálně jako vloni :-)

pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |