004.cz

Ruské lesbičky chtějí zamítnutou svatbu hnát až do Štrasburku

Moskva 17. června (zpravodaj ČTK) - Dvě ruské lesbičky, kterým moskevská radnice minulý měsíc zamítla sňatek, se obrátily na soud. Pokud se svatby nedomohou u ruské justice, chtějí svůj případ dovést až k Evropskému soudu pro lidská práva. Experti jim sice nedávají velké šance uspět ani v Rusku, ani ve Štrasburku, ale případ poutá pozornost jako ilustrace k rozšířeným předsudkům a odporu k homosexuálům v Rusku, podobně jako tvrdé zákroky moskevské policie proti pokusům uspořádat v metropoli pochody homosexuálů.

"Chceme dostat náš případ až na nejvyšší úroveň," uvedla v dnešním vydání listu The Moscow Times Irina Fedotovová-Fetová. Než ruské soudy dospějí k rozhodnutí, hodlá si svou partnerku Irinu Šepitkovou vzít v Kanadě, nejspíše v srpnu. "Nebudeme dělat žádnou velkou veselku, jen tam prostě odcestujeme zaregistrovat náš sňatek," dodala.

Podle právníka a aktivisty homosexuální komunity Nikolaje Alexejeva by pak lesbický pár mohl využít mezery v ruských zákonech. Podle občanského zákoníku totiž úřady musejí uznat i sňatky mezi ruskými občany uzavřené v zahraničí, pokud nejde o bigamii či incest. Ale zahraniční sňatek mezi osobami stejného pohlaví se mezi neuznatelnými výjimkami přímo nezmiňuje. "Budu ale upřímný. Nečekáme, že vyhrajeme," dodal.

Občanský zákoník totiž připouští jen manželství mezi mužem a ženou a uznání zahraničních sňatků obecně podmiňuje tím, že nesmějí odporovat ruskému právu. Chybí i precedens, že by jiný pár v obdobné situaci ve Štrasburku svůj spor vyhrál.

"Evropský soud pro lidská práva několikrát prohlásil, že svazky mezi osobami stejného pohlaví jsou vnitřní věcí jednotlivých států," upozornil další aktivista komunity ruských gayů a lesbiček Igor Petrov. Sňatky v Kanadě nedoporučuje ani jiným zájemcům, protože je ruské úřady stejně neuznají, a radí partnerům raději uzavírat smlouvy o záležitostech, jako je vlastnictví majetku či zdravotní péče. Ale na homosexuální sňatky ještě ruská společnost není zralá.

Totéž si myslí šéfredaktor magazínu pro gaye Kvir Vladimir Vološin, který organizátora pochodů za práva homosexuálů Alexejeva přirovnává k radikálnímu ruskému politikovi Vladimiru Žirinovskému.

"Jen málo homosexuálů pořádání pochodů schvaluje, považují je za provokaci, a proto je účastníků tak málo. Stejně tak nechápu, proč bychom měli usilovat o homosexuální sňatky, které jsou v pravoslavném Rusku chápány jako urážka církve. Spíše bychom měli bojovat o méně kontroverzní práva, třeba provázet našeho partnera do nemocnice," řekl Vološin listu Le Courrier de Russie.

Za sovětského režimu hrozila odhaleným homosexuálům nejen "společenská sebevražda", ale i vězení, takže byli nuceni se stýkat na místech, jako jsou veřejné záchodky či pochybné bary. Společenský tlak a obavy z represí vedly k zatajování orientace i k sebevraždám. S koncem komunismu se však poměry změnily, zrušeny byly tresty za homosexualitu a objevily se kluby, časopisy a internetové servery orientované na gaye a lesbičky. Kvir loni podnikl průzkum mezi stovkou podniků, zda by zaměstnaly gaye, a jen dvě firmy rovnou odmítly, jiné naopak považovaly homosexualitu uchazeče za výhodu.

Ale předsudky přetrvávají. Vološin přiznává, že jeho časopis sice čtou i někteří poslanci, ale neodváží se ke svému sklonu přiznat ve strachu o kariéru. Tón udává moskevský starosta Jurij Lužkov, která přirovnal homosexualitu k "satanismu", a jeden pravoslavný biskup zase k "lepře". Ve společnosti stále převažují konzervativní postoje, jak svědčí i to, že v průzkumu střediska Levada 84 procent dotázaných Moskvanů označilo homosexualitu za morálně neakceptovatelnou. Ale podle jiného průzkumu už polovička Rusů soudí, že homosexuálové by měli mít stejná práva jako jiní občané.

Související články:

Ruské lesbičky chtějí zamítnutou svatbu hnát až do Štrasburku - komentáře

K článku není žádný komentář
pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |