Proudem
home O nás Stanovy Kontakty Diskuse Rozdílné Rytmy 10. 02. 2022   aktualizace




Podpořili nás

Slovak - Czech Women´s Fund Global Fund for Women Navštivte nás na Facebooku

Partneři

iGirls.cz Color Planet


14.7.2009 Tisková zpráva o nových anti-gay pozměňovacích návrzích litevského parlamentu

Dovolujeme si Vám oznámit, že jsme od Vladimira Simonka, předsedy Litevské gay ligy, obdrželi tiskovou zprávu o současném dění na poli litevského Parlamentu, který projednává nové anti-gay pozměňovací návrhy. Tiskovou zprávu Vám přinášíme ve zkrácené podobě, ale můžete si ji samozřejmě přečíst i v plném znění, a to v anglické mutaci našich stránek. V případě jakýchkoli dotazů se neváhejte obrátit přímo na tvůrce této TZ, Eduarda Platovase, jehož kontaktní údaje jsou uvedeny níže.

Ačkoliv se Litevský parlament dříve rozhodl zamítnout opatření, která by považovala propagaci homosexuality za trestnou, v současné době podnikl další krok tímto směrem.

Diskutované rozšiřující dodatky budou do sněmovny vráceny k projednání na podzim, a to po jejich zvážení parlamentem. Pokud jde o nesouhlas s prosazením těchto , tzn. o zamítnutí toho, aby bylo šíření a veřejné provozování homosexuality považováno za trestný čin, pro jsou pouze Liberální hnutí Aliance a Aliance Liberal & Centre. Naopak iniciátory těchto změn jsou: členové sdružení Order & Justice Petras Gražulis, jeho kolegové ve sdružení Algimantas Dumbrava, představitel skupiny the Nation Resurrection Party Jonas Stanevičius a konzervativci Petras Luomanas, Kazimieras Uoka a Justinas Urbanavičius.

V těchto změnách jsou zaneseny návrhy na potrestání případných hříšníků, kteří budou stavět svou homosexualitu na odiv veřejnosti. Za spáchání takovéhoto trestného činu mohou být potrestání buď veřejnými pracemi, nebo dokonce uvěžněním. Za propagaci či např. finanční podporu homosexuality či aktivit pořádaných homosexuály by měly být sankcionovány i právnické osoby, a to uložením pokuty ve výši jeden až pět tisíc LTL.

A jak na celou situaci reaguje již zmíněný předseda Litevské gay ligy, Vladimir Simonko?
"Tyto těžké homofobií řízené zákony kodifikují diskriminaci na základě sexuální orientace, popírají svobodu projevu, a brzdí LGBT osoby, jejich právo na vzdělání, informovanost a každodenní život. Panický strach z pobaltské Pride akce plánované ve Vilniusu na 9. květen 2010 zastiňuje jasným porušením mezinárodního a evropského práva v oblasti lidských práv".

Pro více informací:

Eduardas Platovas
Programmes co-ordinator
Tel:  +370 5 2610314
Fax: +370 5 2130762
E-mail: edis@gay.lt
www.atviri.lt; www.lgl.lt

 

Celou tiskovou zprávu si v originále můžete přečíst ZDE.

 



Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /var/www/elnadruhou.cz/index.php:168 Stack trace: #0 {main} thrown in /var/www/elnadruhou.cz/index.php on line 168