Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Spoutané postavy otevřely Mezipatra


Spoutané postavy otevřely Mezipatra (Zveřejněno: 05.11.2009)

"Stůj rovně, lampo!”
Přeruší brýlatý moderátor Jiří Zeman svůj úvod k zahájení 10. ročníku Mezipater. Okolo něj se na jevišti rozprostírá trochu neobvyklý pokojíček poskládaný z lidských těl. Jedna postava má na hlavě lampiónovou košatku, druhá se kroutí do tvaru stolu, další dvě sedí jako židle a támhle v rohu stojí lidský věšák. A to nemluvě o “koni“, které pobíhá okolo a na hřbetě má moderátorku Barbaru Hacsi. Těla jsou obtažena černými páskami, bandáž show probíhá v plném proudu.


Tuto netradiční prezentaci připravil mladý český režisér Jiří Andrle, a výstižně podtrhuje téma celého festivalu. Válka pohlaví: konflikt způsobený svazováním lidí genderovými stereotypy a normativní heterosexualitou.


Nicméně moderátoři jsou odvázaní. Barbara s Jirkou začínají sérii skečů na téma: “Kdo je tady víc teplej?” Hacsi se ohání bičíkem a drným jazykem, zatímco Sönmez ji odpálkovává jízlivou arogancí typu: “Máš vyholené podpaždí? Pak nejsi lesba.” Během výměny peprných hlášek oba uvádějí do světel Lucerny jména všech sponzorů.


“Překvapivě na festival nepřispělo ani tentokrát rádio Proglas,” prohodí jen tak mimochodem moderátor. Barbara si odskočí do zákulisí, aby přinesla otýpku slámy, kterou předhazuje svému lidskému oři.


Po pár uštěpačných vtipech o gay-lesbické nevraživosti se na podium dostaví dvojčata Redingovi, aby trochu podráždila upejpavé suchopárky. Benjamin pozdraví s úsměvem všechny “úchyly”, i těch několik heterosexuálních osob, které v Praze ještě žijí.


Pravou homo celebritou na závěr je poté sám ředitel Aleš Rumpel, který nám prozradí, že jeho retro kravata pochází pravděpodobně z šatníku dědy jeho muže. Stoly, lampy i věšáky poté zvednou kotvy a vyklidí prostor. Duo moderátorů “odpráská” rovněž pryč a nechává za sebou filmové plátno připravené na týden nevšedních projekcí.


Nutno podotknout, že letošní zahájení bylo impozantní, stejně jako zcela vyprodaný sál kina Lucerna . Detailní příprava se střetla s moderátorskou spontaneitou a výsledek stál za to. Takhle nespoutaně vstoupila Mezipatra do další dekády své existence. Dobrou zprávou je i to, že stejná moderátorská dvojice bude i na zakončovacím večeru Mezipater v neděli 8. listopadu opět v kině Lucerna.
 

Ondřej Moravec