Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Pozvánka na přednášku Vladimíra Vokála


Pozvánka na přednášku Vladimíra Vokála (Zveřejněno: 23.04.2010)

26. dubna 2010 od 18:00 v Domě světla, Malého 3/282, Praha 8 - Karlín. Vladimír Vokál: Jean Jacques Régis de Cambacérèsprof

 

Po přednášce lze navštívit výstavu HERE! QUEER! Homosexualita a umění 1800-2000.

 

 

Palais Royal v Paříži bylo místem, kde se na konci 18. století scházela společenská avantgarda. Místní zahrady, které už vzal dávno čas, byly svědkem mnoha setkání, o kterých se oficiální historiografie příliš nezmiňuje. Chodil sem také Jean Jacques Régis de Cambacérès, významný politik, který to v éře bonapartismu dotáhl až na Napoleonova zástupce. Potkával se zde s mladými muži, které oslňoval svým řečnickým nadáním. O jeho sexuální orientaci kolovalo nespočet vtipů a opoziční noviny byly plné karikatur parodujících jeho zálibu ve stejném pohlaví. Přiznat se k homosexualitě bylo v tehdejší době nepřijatelé. Cambacérès však nikdy svou orientaci nepopřel. Šlo o jakési veřejné tajemství, které respektovali poslanci, vláda a později i samotný Napoleon. Bonapartův zástupce se zasloužil o vyškrtnutí homosexuality ze zakázaných činností a o větší toleranci Francouzů k menšinám.

 

 

Přednáška je doprovodným programem výstavy HERE! QUEER! Homosexualita a umění 1800-2000, kterou bude možno po přednášce navštívit.


Těšíme se na viděnou!

Ladislav Zikmund-Lender