Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Čtvrteční přednáška osvětlí psaní dějin…


Čtvrteční přednáška osvětlí psaní dějin… (Zveřejněno: 09.05.2010)

Dne 13. května se v rámci výstavy HERE! QUEER! Homosexualita a umění 1800-2000 a v rámci Nejen lesbického festivalu eLnadruhou uskuteční přednáška „Queer fiction v české vizuální kultuře“. Do tajů dějin gay umění a gay dějin umění nás zasvětí teoretik umění Ladislav Zikmund-Lender od 17.00 hodin v kavárně Jampadampa, V Tůních 10, Praha 2.

 

Přednáška se zamyslí nad různými gay tématy z dějin umění a bude se ptát po jejich vzájemném provázání. Existuje něco jako gay architektura? A jak souvisí s gay obrazy, fotografií nebo designem? A jak to reflektuje psaní dějin umění – zapadají tato témata do „velkého příběhu“ umění, nebo jde o úplně samostatný příběh? A co to to gay umění vlastně je? Kdo ho vytváří, kdy a proč?

 

Anotace přednášky:
Přednáška se věnuje tématu queer fikce v české vizuální kultuře 20. století. Pokusíme se rozhlédnout po rozličných přístupech ve zkoumání obrazů prostřednictvím optiky queer. Podíváme se na několik zásadních přístupů, které mohou být pro naše prostředí přínosné, a nevyhneme se ani vysvětlování pojmů. Ať se vydáme kterýmkoli směrem, jedno je společné - všechny koncepty jsou pouhou fikcí. V druhé části přednášky se podíváme na několik významných queer postav českých dějin umění, které každý svým "podivným" způsobem přispěli k formování vizuální queer fikce - Jiří Karásek ze Lvovic, Jan Zrzavý a nakonec krátce zmíníme o generaci mladšího Fernanda Váchu.

 

Ladislav Zikmund-Lender
je teoretik umění a kurátor. Je hlavním kurátorem výstavy Homosexualita a umění 1800-2000, editorem k ní vyšlého katalogu. Na kontě má sborníky Gender a umění 19. století (2007) a Gender a umění 19. a 20. století (2009), knihu Ochránkyně pražských ulic, spolupracoval na architektonických monografiích Slavné stavby Prahy 10 a Slavné vily Plzeňského kraje. Zabývá se gender studies v dějinách umění, teorií prezentace umění a architektury. Od roku 2009 je ředitelem Kotěrova centra - Trmalovy vily. Momentálně připravuje monografii architekta Václava Rejchla a obsáhlou část o galerii J. Karáska ze Lvovic pro monografii o homosexualitě v české kultuře.