Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

SOUTĚŽ o permanentku na festival…


SOUTĚŽ o permanentku na festival… (Zveřejněno: 02.11.2011)

Vydejte se na cestu časem s Mezipatry, získejte festivalovou permanentku a vstup na zakončovací party!
 



To, že se festivaloví diváci vydají na cesty časem, naznačuje letošní znělka, ve které dva muži v kosmické lodi kojí dítě. Minulost zase naznačuje vizuál festivalu, jemuž dominuje starověká mumie. Queer pohled na časy minulé i na to, co nás může čekat, nahlíží také více než osm desítek filmů, které divákům nabízí dvanáctý ročník festivalu.


Odpovězte správně na soutěžní otázku a získejte permanentku na sedm vstupů na Vámi vybrané projekce a vstupenku na závěrečnou partyfestivalu Hell on Homolution, která proběhne 16. listopadu v ON clubu.
 

Festival, který za jedenáct let existence navštívilo již 85 000 diváků a divaček, poběží v Brně od 2. až do 8. listopadu, odkud se přesune do Prahy, kde jej bude moci široká veřejnost navštívit od 10. do 16. listopadu.
 

Mezipatra letos přivítají exkluzivního hosta, režiséra a scénáristu Todda Haynese, objevitele herečky Julianne Moore a tvůrce filmů, které byly nominovány na Oscary i Emmy a vyhrávaly na prestižních festivalech.
 

"Todd Haynes je jeden z umělecky nejzajímavějších autorských amerických režisérů současnosti. Ve své tvorbě si novátorsky hraje se způsoby filmového vyprávění, postmoderně rekonstruuje popkulturní idoly a reflektuje feministické hrdinky," vysvětluje Lucia Kajánková, dramaturgyně festivalu.
 

Mezipatra zahájí právě Haynesův film a to Sametová extáze. Ve fiktivním životopisu padlé hudební hvězdy více než náhodně připomínající Davida Bowieho excelují v hlavních rolích Ewan McGregor, Jonathan Rhys Meyers nebo Christian Bale. Film byl oceněn za umělecký přínos v Cannes, nominován na Oscara a ve své nostalgické vizuální okázalosti spojené se strhujícími hudebními výstupy má divácky kultovní status. Po projekcích se v Brně i v Praze mohou diváci těšit na zahajovací party.
 

V hlavní soutěži bude možné shlédnout jedenáct celovečerních snímků, vedle dalších třeba hit festivalu v Sundance a jeden z nejvýraznějších queer filmů posledních let Gun Hill Road. Ten je otevřeným a citlivým dramatem, které sleduje cesty otce, který se právě vrátil z vězení a transgender syna/dcery. V této sekci také Mezipatra uvedou mezinárodní premiéru filmu Mary Marie. Ty se po smrti matky vracejí do domu svého dětství na léto sladké nostalgie. Svůj hravý, poetický a vášnivý celovečerní debut představí v mezinárodní premiéře režisérka a představitelka Marie Alexandra Roxo osobně v Praze.
Mimo soutěž bude možné vidět osmičku filmů v čele s loňským vítězem Ceny diváků pianistou Sašou režiséra Dennise Todoroviće. Otrlejší diváky jistě v této sekci potěší novinka japonského pornoherce Imaizumiho Koichiho, který se tentokrát vedle hlavní role ujal také režie ve filmu Dědečku, jsi má femme fatale. V sekci Krize monogamie budou představeny filmy 3, Happy happy a Děcka jsou v pohodě, komedie nominovaná na čtyři Oscary, která vypráví o rodičovství a manželství s upřímností a chytrým humorem. Retrospektivní přehlídka vedle filmů hlavního festivalového hosta Todda Haynese nabídne také snímek natočený na motivy románu Virginie Woolf Orlando nebo českou klasiku Vláčilovo Údolí včel, které se také dočká tzv. queer čtení v rámci doprovodného programu, kdy bude filmový vědec Lukáš Skupa znovu interpretovat českou filmovou tvorbu minulých desetiletí a dívat se na ni právě queer pohledem.
 

Soutěžní otázka:
 

V jakém filmu se odehrává následující dialog:

 

Puta, tys ho zabila?
- Ne naschvál.
- Víš, kolikrát jsem si přála mít cojones to udělat?

 

Odpovědi zasílejte nejpozději do soboty 5.11.2011 na email soutez@iboys.cz, nezapomeňte uvést své jméno. Nápovědu můžete získat v pospiskách filmů na http://www.mezipatra.cz/2011/filmy/

 

Kompletní program QFF Mezipatra i podrobné informace o filmech najdete na:
www.mezipatra.cz