Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Vražda ugandského LGBT aktivisty…


Vražda ugandského LGBT aktivisty… (Zveřejněno: 05.10.2013)

Dokumentární film Říkejte mi Kuču o boji ugandských LGBT aktivistů proti přijetí homofobního zákona, který by zavedl trest smrti pro gaye a lesby, se vrací k českému publiku.



I vy můžete projekcí filmu přispět k tomu, aby smrt Davida Katoa, k jehož vraždě během natáčení došlo, nebyla zapomenuta.


Snímek Říkejte mi Kuču byl totiž zařazen do projektu Promítej i ty!, který zdarma zpřístupňuje úspěšné dokumentární filmy českému publiku. Kdokoli si film může zdarma půjčit a promítnout svým divákům a divačkám.


Poznat situaci LGBT komunity v africké zemi, kde bují korupce a fanatičtí američtí misionáři, tak budou moci všichni, kdo se na projekci dokumentu nedostali během 15. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.


Říkejte mi Kuču
Call Me Kuchu / Katherine Fairfax Wright, Malika Zouhali-Worrall / USA / 2012 / 87 min.


Lidé odlišné orientace neměli v Ugandě nikdy jednoduchý život. Homofobní nálady ve společnosti podporoval stát, média pořádala na gaye a lesby hony, násilí na nich spáchané často zůstávalo nevyšetřeno. Koncem roku 2009 přišel do parlamentu zákon, podle kterého by lidem s homosexuální orientací mohlo hrozit doživotní vězení, a někdy i trest smrti. Místní komunita gayů a leseb však byla odhodlaná vytrvalým úsilím svou situaci změnit. Snímek sleduje jejich boj proti přijetí zákona, během kterého museli čelit výhrůžkám, napadání nebo se ukrývat na tajných místech.


Více informací k filmu Říkejte mi Kuču:

Promítej i ty! www.jedensvet.cz/pit/filmy-materialy/25
Jeden svět 2013 www.jedensvet.cz/2013/filmy-a-z/22256-rikejte-mi-kucu

 

 

Další filmy z Jednoho světa 2013

Projekt Promítej i ty! zajistil pro české publikum ještě další čtyři divácky úspěšné dokumenty z programu uplynulého ročníku festivalu. Jsou jimi:


Punkový syndrom – dokument o finské punkové kapele, jejíž hráči s mentálním hendikepem žijí svůj život naplno a v punkovém stylu.


Všichni spolu – dokument o jedné německé základní škole, kde se vedle sebe v jedné třídě vzdělávají výjimečně nadaní žáci, děti s poruchou sluchu, ale třeba i s Downovým syndromem.

Úžasný Ázerbájdžán – dokument o zemi neomezených možností diktátora Ilhama Alijeva a jeho kaviárové diplomacii, jíž si udržuje přízeň evropských politiků.

Na sever od slunce – dokument dvou mladých Norů, kteří se rozhodli rok žít v zátoce za polárním kruhem, surfovat v ledových vlnách a odklízet odpadky vyplavené mořem.

 

Jak funguje Promítej i ty!

Promítej i ty! je alternativní formou distribuce kvalitních dokumentárních filmů, které by kina z důvodu nízké výdělečnosti nezařadila do svého programu. Díky Promítej i ty! filmy z Jednoho světa nabírají druhý dech; dostávají se do míst po celé zemi a otevírají debatu o významných společenských otázkách. Půjčit si film mohou všichni registrovaní promítači a promítačky, a to s jedinou podmínkou: na projekci nesmějí vybírat vstupné. Film si lze půjčit na DVD nebo přímo stáhnout z webové stránky. Snímky jsou poskytovány s doprovodnými informačními materiály, které slouží jako podklady pro diskusi, již film jistě vyvolá. Do projektu se od jeho vzniku v roce 2010 zapojilo přes 1300 dobrovolných promítačů a promítaček, kteří uspořádali téměř 5500 projekcí pro více jak 50 tisíc diváků a divaček




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky