Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Švýcarští Zelení "kopou" za sňatky osob…


Švýcarští Zelení "kopou" za sňatky osob… (Zveřejněno: 06.12.2013)

(iGirls.cz) Liberální strana zelených chce ve Švýcarsku prosadit svatby osob stejného pohlaví.



Za tímto účelem chystají Zelení předložit v úterý Spolkové radě parlamentní iniciativu, která bude obsahovat 2 návrhy. Prvním návrhem je zákaz rozdílného přístupu v zákonech k párům v registrovaném partnerství a manželským párům. Druhý návrh pak požaduje přístup lidí do všech typů komunitního života včetně manželství, a to nezávisle na jejich pohlavní příslušnosti či sexuální orientaci.

 

Tyto návrhy mají být protiváhou předkládaných návrhů Křesťanských demokratů. Ti sice navrhují zrovnoprávnění registrovaného partnerství a manželství v daňových otázkách, avšak zároveň požadují zanést do švýcarské ústavy definici manželství jako svazku muže a ženy. Tím chtějí zabránit možnosti uzákonění manželství i pro páry stejného pohlaví. Podobnost s chorvatských případem je čistě náhodná :-).

 

Návrh Křesťanských demokratů byl již napaden organizacemi hájícími LGBT práva ve Švýcarsku. Také Spolková rada konfederace doporučila zákonodárcům tento návrh vzít zpět a upustit od jeho prosazování. Zdá se tedy, že LGBT komunita v alpské zemi má šanci na "světlejší zítřky", než v nedalekém Chorvatsku.




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky