Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

MOV stahuje před Putinem kalhoty


MOV stahuje před Putinem kalhoty (Zveřejněno: 13.12.2013)

(iGirls.cz) Jinak ani nelze nazvat rozesílanou výzvu sportovcům, aby se při olympiádě v Soči zdrželi "propagace homosexuality".



Mezinárodní olympijský výbor připravil k rozeslání výzvu sportovcům - účastníkům zimních olympijských her v Soči, ve které je nabádá zdržet se jakýchkoli politických gest v průběhu her. Podnětem pro MOV k sepsání této výzvy je neustávající kritika stavu lidských práv v Rusku ze strany západního světa, mimo jiné také omezování práv LGBT osob, včetně "biče na ně" v podobě zákona zakazujícího "homosexuální propagandu".

 

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach (bývalý německý šermíř, zlatý na olympiádě v kanadském Montrealu v roce 1976) agentuře AP tuto aktivitu zdůvodňoval tím, že MOV tímto chce ochránit účastníky zimních olympijských her v Soči případným konfrontacím s politickými kontroverzemi. Dle jeho názoru totiž vyvstaly otázky, co se může stát sportovcům, kteří budou mít odznak, placku či duhovou vlajku na podporu práv gayů.

 

Ve své výzvě pak MOV zdůrazňuje článek 50 olympijské charty, který zakazuje projevy politické, náboženské a rasové propagandy v dějišti olympijských her. Za jeho porušení hrozí sportovcům ze strany MOV i vyloučení z olympijských her. Sám Thomas Bach se nedávno sešel v dějišti her přímo s ruským presidentem Vladimírem Putinem a prý se mu dostalo ujištění, že sportovci nebudou nijak ohrožení. K výzvě MOV Bach uvedl, že pouze lépe vysvětluje článek 50 olympijské charty sportovcům tak, aby byli lépe chráněni.

 

Reakce na tuto výzvu ze strany MOV na sebe nenechaly dlouho čekat. Slavná bývalá tenistka, osmnáctinásobná vítězka Grand Slamu, Martina Navrátilová ve svém úterním projevu na zasedání OSN doslova řekla: "The Olympic Committee is ‘putting their head in the sand’ on LGBT rights" (Olympijský výbor "strká hlavu do písku" před LGBT právy). Mimo této poznámky týkající se nadcházející olympiády v Soči ve svém proslovu zmínila další kontroverzní sportovní akci - fotbalové Mistrovství světa v Qataru: "In Qatar, for example, where the World Cup is going to be, homosexual activity is punishable by jail terms" (Například v Qataru, kde se chystá Mistrovství světa, jsou homosexuální aktivity trestány vězením). Dalším významným sportovcem, který na půdě OSN k tomuto tématu veřejně promluvil byl hráč nejvyšší basketbalové soutěže NBA Jason Collins: "I don’t know how much the IOC can do in pushing the Russian Government to end their gay propaganda laws, but they can definitely do more." (Nevím, jak moc může Mezinárodní olympijský výbor tlačit na ruskou vládu a její zákony o gay propagandě, ale zajisté mohou dělat více než nyní)




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky