Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

MFF Praha – Febiofest po jedenadvacáté!


MFF Praha – Febiofest po jedenadvacáté! (Zveřejněno: 27.01.2014)

(iGirls.cz) MFF Praha – Febiofest proběhne od 20. do 28. března v Praze v Cinestaru Anděl. Následně se uskuteční regionální ozvěny.



Slovenská kráska Barbora Bobuľová dobyla filmovou Itálii a je první ohlášenou hvězdou letošního Febiofestu. Točí Češi na telefon dobré filmy? Festival se to rozhodl vyzkoušet a otevřel cestu amatérským filmům v soutěži snímků natočených na mobily a tablety. V hlavním programu zazáří Světla severu – Febiofest připravil speciální severskou sekci. Diváci se i letos můžou ucházet o místa v hlavní porotě a rozhodnout o Grand Prix. Festival letos podpoří tzv. „slané děti“, nemocné cystickou fibrózou.

 

První ohlášenou hvězdou festivalu je italsko-slovenská kráska Bobuľová

 

Tak jako si Češi a Slováci váží svých fotbalistů, kteří pronikli do italské Serie A, měli by si vážit i hereckých osobností, které se v Itálii prosadily. Barbora Bobuľová (*1974) je herečka, které je českému publiku známá především jako princezna z pohádky Nesmrtelná teta, ale Febiofest se to teď chystá změnit. Slovenská kráska totiž od 90. let žije a úspěšně působí v Itálii. První velkou roli dostala ve filmu Marca Bellocchia Princ Homburg (1997) a prorazila především filmem Ferzana Özpeteka Svaté srdce (2005). Hrála ve filmech Paola Genoveseho Nedospělí (2011), Ivana De Mattea Na hraně (2012) ad. režisérů. Ve filmu o Coco Chanel se o roli této módní ikony podělila se Shirley MacLaine. Za své herecké výkony posbírala takřka všechny důležité ceny italského filmového průmyslu: Davida di Donatello, Stříbrnou stuhu, Zlatý glóbus a další. Febiofest jí věnuje poctu, sestavenou právě z její italské filmografie.

 

Diváci už se hlásí o místo v 33členné hlavní porotě

 

Hlavní 33-členná porota Febiofestu, udělující Grand Prix, je otevřená komukoli, lidem od 15 do 100+ let, všeho druhu vzdělání, sociálního zázemí, profese i zájmů. Přihlášky festival přijímá do 28. února. Z došlých přihlášek pak festival vybere 33 šťastlivců, kteří shlédnou všechny filmy vybrané do soutěžního programu.
K nim posléze přibude čestný předseda – v předcházejících letech to byli olympionička Věra Čáslavská, architekt Jan Kaplický, výtvarník David Černý, dirigent Libor Pešek, bývalá první dáma Dagmar Havlová a kameraman Miroslav Ondříček.
Přihlašovat do poroty se lze už nyní zde: http://www.febiofest.cz/porota

 

Febiofest rozsvítí Světla severu. Uvede i nové česko-severské koprodukce

 

Během posledních šesti let Febiofestu měli diváci možnost vidět retrospektivy zaměřené na kinematografie Norska, Dánska, Švédska, Estonska a Finska, a to včetně poct osobnostem jako Roy Andersson, Thomas Vinterberg, Fridrik Thór Fridriksson, Jan Troell, Peter Naess nebo Ruben Östlund s jejich osobní přítomností. „Čeští diváci neobyčejně oceňují severský smysl pro humor. A myslíme si, že Praha je dobré místo, kde můžeme každoročně představit stále neobyčejně kvalitní a nápadité filmy ze severských zemí – nejedná se totiž pouze o Skandinávii, čili Dánsko, Švédsko, Norsko a Island, ale také Finsko a tři pobaltské země: Estonsko, Litvu a Lotyšsko,“ říkají Štefan Uhrík a Hana Cielová, programoví ředitelé Febiofestu.

Vrcholem sekce Světla severu na Febiofestu 2014 budou dva filmy, zařazené ovšem do programu Febiofestu jako zvláštní uvedení: finsko-česká koprodukce Láska, soudruhu! a norsko-česká koprodukce Detektiv Down. Předpremiérové uvedení těchto filmů doplní plánovaný diskusní panel o spolupráci českých producentů. Na něj kromě zástupců obou filmů z české i zahraniční strany – finské režisérky Taru Mäkelä, norského režiséra Bårda Breiena (Kurz negativního myšlení) a českých producentů ze společností Fog'n'Desire a Evolution Films zve Febiofest také reprezentanty Finnish Film Foundation a Norwegian Film Institute.

 

Febiofest pomáhá tzv. slaným dětem. Podporujeme Klub nemocných cystickou fibrózou

 

MFF Praha – Febiofest letos zřizuje institut charitativního partnerství. Během 21. ročníku výrazně podpoří Klub nemocných cystickou fibrózou (http://www.cfklub.cz/). Toto občanské sdružení pečuje o lidi se závažnou dědičnou nemocí, postihující zejména dýchací a trávící systém. Dětem s cystickou fibrózou se říká slané děti, mají totiž výrazně slanější pot. Nemocní s CF potřebují intenzivní léčbu každý den po celý život a jejich nemoc je bohužel nevyléčitelná.

 

Febiofest věnuje výtěžek ze série projekcí ve prospěch Klubu nemocných cystickou fibrózou. Festival navíc uspořádá pro Klub speciální projekci a bude šířit informace o tomto poměrně málo známém onemocnění mezi svými diváky. Klub nemocných cystickou fibrózou navrhne jednoho ze svých členů do hlavní poroty festivalu.

 

Natočte film na mobil a vyhrajte s ním na Febiofestu!

21. ročník MFF Praha – Febiofest vyhlásil jako velkou novinku první ročník soutěže „I ty jsi filmařem“. Zúčastnit se může kdokoliv, kdo pošle festivalu krátký film natočený na mobilní telefon nebo tablet. „Jsme divácky festival,“ říká prezident festivalu Fero Fenič. "Proto chceme ještě víc diváky zapojovat do našeho programu, a tak jsme letos připravili soutěž filmů natočených na mobil.“


Sedm autorů nejlepších filmů dostane pozvání na 21. ročník Febiofestu a zúčastní se workshopů s předními zahraničními filmaři. Navíc budou mít finalisti zajištěné volné vstupenky na festival. Autor nejlepšího snímku navíc obdrží notebook se střihovým softwarem. Téma soutěžních filmů je zcela volné. Limitem je pouze stopáž 1 – 5 minut a přihlášení filmu nahráním na úložiště zřízené festivalem.

Febiofest prodlužuje uzávěrku této soutěžní sekce do 15. února!

Festival najdete na novém webu a nových sociálních sítích!

 

Na adrese www.febiofest.cz festival spustil nové webové stránky k letošnímu ročníku. Plný program na nich zveřejní 5. března a předprodej lístků začne 12. března. Febiofest také rozšířil svoje portfolio sociálních sítí a začíná nově využívat Instagram: http://instagram.com/febiofest.

 

MFF Praha – Febiofest 2014 v datech:

 

20. – 28. 3. 2014 (Cinestar Anděl)

 

Regionální ozvěny Febiofestu ve 12 městech:

České Budějovice 31.3. – 2.4.2014 (Cinestar); Děčín 1. - 3.4.2014 (Kino Sněžník); Jihlava 2. – 4.4.2014 (Cinestar); Plzeň 3. – 5.4.2014 (Cinestar); Liberec 4. – 6.4.2014 (Cinestar); Karlovy Vary 5. – 7.4.2014 (Hotel Thermal); Brno 8. – 10.4.2014 (kino ART); Hradec Králové 9. – 11.4.2014 (Cinestar); Pardubice 10. – 12.4.2014 (Cinestar); Havířov 11. – 13.4.2014 (Kino Centrum); Olomouc 14. – 16.4.2014 (Cinestar); Zlín 15. – 17.4.2014 (Golden Aplle Cinema + závěrečná projekce festivalu ve Velkém kině Zlín)

17. 4. proběhne ve Zlíně slavnostní zakončení celého 21. ročníku festivalu.

 

Vstupné festivalu i letos zůstává ve výši 89,- Kč




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky