Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Tragická smrt otevírá otázku osvěty


Tragická smrt otevírá otázku osvěty (Zveřejněno: 12.02.2014)

(PROUD) Česko je vnímané jako liberální země a zdálo by se, že diskriminace z důvodu jiné sexuální orientace a identity není u nás problém.



Ovšem v uplynulých dnech proběhla médii zpráva o tragické smrti chlapce, který se rozhodl ukončit svůj život kvůli tomu, že byl gay a setkával se s diskriminací. A to i přes podporu rodiny. Bohužel nejde o výjimku. Terčem homofobní diskriminace se často stávají nejen samotní gay chlapci a lesbické dívky, ale i dospělí. Důvodem může být i pouhá stereotypní charakteristika. Klíčem ke zlepšení situace je osvěta a vzdělávání ke vzájemné toleranci a akceptaci různorodosti naší společnosti.

 

Zpráva o sebevraždě čtrnáctiletého Filipa vzbudila velký zájem médií zřejmě i proto, že byl příbuzným známé moderátorky. Příběh Filipa, jenž skončil takto tragicky, ale není ojedinělou výjimkou.


V uplynulém roce sociální pracovnice na Vysočině musely do dětského domova umístit dva mladistvé chlapce, protože je jejich rodina po coming-outu (svěření se se svou homosexualitou) vyhodila z domu. Podle výzkumu Člověka v tísni Rovnost je cool z roku 2007 až 39 % chlapců-školáků mělo velmi negativní vztah ke gayům a dalších 33 % spíše negativní. U dívek a vůči lesbickým ženám takto negativní postoj nepanoval.

Členové a členky organizace PROUD by proto chtěli apelovat jak na státní úřady, tak na instituce v oblasti vzdělávání a prevence, aby se situací diskriminace na základě sexuální orientace a identity začaly systematicky zabývat. Věříme totiž, že na vině je nedostatečná informovanost, strach z neznámého (podle výzkumů CVVM jen asi polovina populace zná nějakého gaye nebo lesbu), a tím používání stereotypů, které jsou historicky a neprávem nelichotivé vůči gayům, lesbickým ženám, trans i bisexuálním osobám.

Přitom materiály k tomuto tématu již existují. V roce 2009 vznikla příručka Homofobie v žákovských kolektivech (autoři Irena Smetáčková a Richard Braun), kterou vydal sám úřad Vlády ČR. Příručka byla distribuována přes krajské metodiky a metodičky prevence Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Dosud ovšem, ani po několikanásobné intervenci Výboru pro sexuální menšiny Rady vlády pro lidská práva není jasné, jestli došlo k plné distribuci předchozími ministry. Ministryní školství byla distribuce v jednu chvíli i výslovně pozastavena. Vyhodnocení používání a rozšíření příručky nebylo nikdy MŠMT realizováno, ač bylo v plánu od samého počátku a bylo odborníky připraveno již v roce 2011.

Jako podklad pro seznámení žáků a žákyň s tématy spojenými s LGBT osobami je možné použít napříkladpublikaci sociologa Zdeňka Slobody, která vznikla v roce 2010 v rámci projektu Rozmanitostí proti šikaně. Tato metodická příručka doprovází krátké filmy s LGBT tématikou a má podtitulek Co vědět o sexuálních menšinách, jak o nich se žáky a žákyněmi mluvit a jak se na ně dívat. Cílem je pomocí informovanosti omezit předsudky a vychovávat k toleranci. Příručka vznikla na základě zkušenosti s více jak 50 diskusemi a přednáškami na moravských středních školách.

K tématu coming-outu mladých lidí vydaly v minulosti socioložka Kateřina Nedbálková (v rámci organizace STUD) a sexuolog Ivo Procházka krátké informační brožurky.

Organizace PROUD pořádá diskuse pro veřejnost, semináře pro sociální pracovníky a pracovnice, nebo diskuse s odborníky (psychology a právníky) za účelem osvěty a vzdělávání na různá LGBT témata. Ve spolupráci s vysokoškolským spolkem Charlie PROUD připravil v roce 2013 několik tematických seminářů (např. na téma partnerství a rodiny, proměn sexuálních identit v historii, ale i napříč kulturami, nebo na téma trans identit). Semináře jsou všem středním školám po České republice nabízeny od loňska až do června roku 2014 zdarma. Byly připraveny ve spolupráci s odborníky a obsahují nejen znalosti, ale pomocí diskuse nebo dalších herních vzdělávacích metod vedou žáky a žákyně k reflexi a přemýšlení především nad stereotypy, tím, co považujeme za normální a co ne, ale i nad životem lidí kolem nám, kteří se mohou setkat s jakoukoliv formou diskriminace. Projekt je nazvaný Duhová výchova (www.duhovavychova.cz). V současné době se připravuje metodická část webu, která umožní samotným vyučujícím zařazovat různá témata týkající se života LGBT osob do vlastní výuky.

 

PROUD a jeho členové by chtěli vyjádřit rodině zesnulého Filipa svou upřímnou soustrast. Doufáme, že i svou prací přispějeme ke zlepšení situace a k tomu, aby další děti a dospívající nebyli kvůli netoleranci a neznalosti okolí tlačeni k takovým smutným řešením.


Odkazy na zmiňované texty:
Sloboda: „Co vědět o sexuálních menšinách …“ http://lgbt.poradna-prava.cz/folder02/metodika_zlom_cista_final.pdf
Smetáčková & Braun: „Homofobie v žákovských kolektivech“ http://www.vlada.cz/assets/ppov/rlp/vybory/sexualni-mensiny/dokumenty/homofob_web_NEW.pdf
Semináře pro školy lze objednat zde: www.duhovavychova.cz

  

www.proudem.cz




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky