Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Filmové tipy festivalu Jeden svět


Filmové tipy festivalu Jeden svět (Zveřejněno: 03.03.2014)

(iGirls.cz) Přinášíme tipy na projekce s LGBT tématikou festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.



Americký vagabund
(American Vagabond) Susanna Helke / Finland, Denmark / 2013 / 85 min.

 

James utekl z domova, protože jeho rodiče nepřijali skutečnost, že je gay. Proto se nyní se svým přítelem Tylerem protlouká ulicemi San Francisca. Jenže místo nablýskaného města zaslíbeného queer komunitě jsou konfrontováni s tvrdou realitou života na ulici, přežívají v parku ve strachu a o hladu a nedaří se jim sehnat práci. Podle odhadů tvoří v amerických velkoměstech gayové a lesby téměř polovinu mladistvých bez domova. V intimním příběhu o lásce se režisérce Susanně Helke podařilo přiblížit společenský fenomén bezdomovectví mladých lidí a dostala se i k samotnému jádru problému – rodinným vztahům narušeným homofobií.

Více info a termíny projekcí na http://www.jedensvet.cz/2014/filmy-a-z/24527-americky-vagabund


Bůh miluje Ugandu

(God Loves Uganda) Roger Ross Williams / USA / 2013 / 83 min.

 

Dokument zkoumá působení amerických evangelikálních hnutí v Ugandě a jejich vliv na současnou africkou kulturu a hodnoty. Ve snaze přetvořit chudou a zranitelnou africkou společnost k obrazu svému využívají novodobí misionáři bigotní výklady biblických zákonů. Zaslepeným bojem proti „sexuální nemorálnosti“ a jinakosti tak přispívají k systémovému pronásledovaní gayů a leseb. Film odhaluje i šokující spojitost mezi prosazováním homofobní legislativy a lobbingem amerických evangelikánů v ugandském parlamentu. Podle diskriminačního zákona, který v prosinci 2013 schválila sněmovna, by v Ugandě gayům a lesbám mohlo hrozit doživotní vězení, a někdy i trest smrti.

Více info a termíny projekcí na http://www.jedensvet.cz/2014/filmy-a-z/24754-buh-miluje-ugandu

 

Festival Jeden svět nabízí více než stovku zajímavých dokumentárních filmů různých tématických žánrů, rozhodně neváhejte si prostudovat letošní program na webu www.jedensvet.cz.




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky