Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Recenze knihy: Váš kluk prostitut?


Recenze knihy: Váš kluk prostitut? (Zveřejněno: 23.07.2009)

Na trh nyní přichází velmi zajímavá kniha z prostředí světa nezletilých prostitutů s názvem "Váš kluk prostitut?". Autorem knihy je zkušený novinář, publicista, scénarista a režisér Cyril Valšík, který materiály ke knize sbíral více než 10 let. Výsledkem je mimořádně silná a čtivá próza postavená na tvrdých faktech.



V knize jsou popsány vzájemně propojené životní příběhy několika chlapců, kteří se živí prostitucí, focením a točením porna. To vše včetně okolností a životních poměrů, které je k této práci dovedly. Drsné osudy jsou popsány velmi detailně, autor se nebál i použití jazyka právě těchto prostitutů a detailního popisu poskytovaných sexuálních služeb. Díky tomu si čtenář může udělat jasnou představu o tomto smutném a odpudivém světě, který je dost často přehlížen, nebo záměrně popírán. Nenechte se však odradit - kniha je velmi čtivá, sám jsem ji přečetl za jediný večer, protože od poutavého vyprávění jsem se prostě nedokázal odtrhnout. Jen neočekávejte happy end...jedná se o drsnou realitu.

 

A co ke svému dílu napsal sám autor knihy Cyril Valšík?

 

Do roku 1982 jsem nevěděl, že prostituce nezletilých kluků vůbec existuje. Ale potom jsem si o tomto problému přečetl článek v novinách, a když jsem točil televizní dokumenty z dětských domovů a diagnostických ústavů, objevilo se toto téma znovu. O mnoho konkrétněji. Často se stačilo zeptat: Z čeho jsi žil ten měsíc, co tě rodiče a esenbáci hledali? a chlapci někdy popisovali situace a připojovali detaily, které dokazovaly, že si nevymýšleli.

Bylo mi jasné, že je to téma jako hrom a že bych se měl pokusit je zpracovat...

Musel jsem si však počkat do roku 1992 - teprve tehdy jsem se mohl začít vyptávat těch, kdo se vraceli z pasťáků a vězení, nebo pracovali ve švýcarských bordelech. Pokud jsem správně informován, jejich osazenstvo tvořili z devadesáti procent čeští a slovenští nedospělí chlapci.

Najít mladé prostituty ve velkých evropských městech není těžké, stačí si zajít na ta správná místa, a pokud jim člověk zaplatí - promluví. A uvidí-li zájem, přidají i podrobnosti.

Poznal jsem ty, kteří tímto řemeslem opravdu zbohatli, a hovořil i s těmi, jež život už definitivně ztráceli. Byli jich tři, možná čtyři desítky a někdy bylo opravdu těžké jim naslouchat. S posledním z nich jsem se setkal na začátku roku 2002.

Je třeba popravdě říct, že většinou to byli normální, celkem sympatičtí kluci, a rád bych jim touto cestou poděkoval. Bez jejich ochoty trpělivě a často i se sebezapřením odpovědět na všechny mé otázky by tato kniha nikdy nevznikla.

Není náhodou, že jsem byl schopen začít ji psát až o šest let později - v březnu roku 2008.

 

Vydala Mladá fronta a.s.

224 stran, formát 130x200 mm, první vydání, Praha 2009

 

Knihu si lze na internetu objednat na adrese www.bookcafe.cz nebo přímo zde...